wtorek, 1 września 2015

Czwarta odsłona Booker’s Bourbon 2015

Destylarnia Jim Beam z Clermont w Kentucky, USA, należąca do Suntory Holding (Osaka, Japonia) ogłosiła kolejną, czwartą odsłonę serii Booker's Bourbon Batch 2015, tym razem noszącą nazwę "Oven Buster Batch".

Booker's jak również Knob Creek, Basil Hayden's, Bakre's, należy do grupy nazywanej "Small Batch Bourbon Collection" realizującej pod własnymi nazwami bourbony produkowane w destylarni Jim Beam.





     Nazwa Booker's pochodzi od imienia Fryderyka Booker Noe II (1929-2004), wnuka Jim Beama, który przez ponad 40 lat pracował jako jeden z mistrzów gorzelnictwa w destylarni Jim Beam.

     W roku 1987 Booker Noe rozpoczął butelkowanie osobiście wybranych bourbonów, jako prezentów dla znajomych oraz rodziny, umieszczając na nich etykiety z własnym imieniem.

     W roku 1992 uznano nazwę Booker's jako markę bourbonów i rozpoczęto oficjalną dystrybucję.

     Wszystkie bourbony realizowane pod nazwą Booker's leżakują w dębowych beczkach od sześciu do ośmiu lat, butelkowane są jako cask strength, a używając amerykańskiego nazewnictwa barrel strength lub uncut whiskey, i nie są poddawane filtracji.

     Booker's Bourbon 2015-04 "Oven Buster Batch" jest czwartą partią w serii, a drugą z kolei wybraną przez uczestników "Okrągłego Stołu Bookera" skupiającego fascynatów i ekspertów whiskey.


     Komentując etykietę oraz nazwę nowej edycji, Annis Wickham Noe, żona Bookera powiedziała: "Lata temu, podczas przygotowywania pieczeni niefortunnie sięgnęłam po butelkę bourbona mojego męża i polałam mięso. Piec podskoczył, otworzyły się drzwiczki i tak narodziła się nazwa Oven Buster".

     Booker's Bourbon 2015-04 będzie dostępny na terenie USA w cenie 59.99 USD.


Poprzednie partie serii Booker's Bourbon 2015:

     Booker's Bourbon 2015-01 "Big Man, Small Batch"
     Partia została rozlana z beczek napełnionych od stycznia do pażdziernika 2007 roku.


     Inspiracją dla nazwy jak i etykiety był Booker Noe siedzący w bujanym fotelu, popijający bourbona oraz jego wierny towarzysz, pies Dot. Aby uhonorować wkład Noego w tworzeniu small batch bourbonów, partię 2015-01 nazwano "Big Man, Small Batch".

     Booker's Bourbon 2015-02  "Dot's Batch"
     Druga partia rozlana została z beczek napełnionych od stycznia 2007 do lutego 2008 roku.


     Inspiracją dla nazwy jak i etykiety był pies Bookera, suczka Dot.

     Booker's Bourbon 2015-03 "The Center Cut"
     Trzecia partia jest pierwszą edycją bourbona, w którego doborze pomagał ekskluzywny klub entuzjastów, pisarzy oraz ekspertów whiskey, nazywany "Okrągłym Stołem Bookera".


     Inspiracją dla trzeciej partii Booker's Bourbona 2015 była nazwa centralnej części magazynu, w którym leżakują bourbony, oraz wielbiona przez Bookera porcja mięsa.

Moja ocena:
     Z uwagi na niepowtarzalność, warto zainteresować się skompletowaniem całości serii.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz