Booker's jak również Knob Creek, Basil Hayden's, Bakre's, należy do grupy nazywanej "Small Batch Bourbon Collection" realizującej pod własnymi nazwami bourbony produkowane w destylarni Jim Beam.
Nazwa Booker's pochodzi od imienia Fryderyka Booker Noe II (1929-2004), wnuka Jim Beama, który przez ponad 40 lat pracował jako jeden z mistrzów gorzelnictwa w destylarni Jim Beam.
W roku 1987 Booker Noe rozpoczął butelkowanie osobiście wybranych bourbonów, jako prezentów dla znajomych oraz rodziny, umieszczając na nich etykiety z własnym imieniem.
W roku 1992 uznano nazwę Booker's jako markę bourbonów i rozpoczęto oficjalną dystrybucję.
Wszystkie bourbony realizowane pod nazwą Booker's leżakują w dębowych beczkach od sześciu do ośmiu lat, butelkowane są jako cask strength, a używając amerykańskiego nazewnictwa barrel strength lub uncut whiskey, i nie są poddawane filtracji.
Booker's Bourbon 2015-04 "Oven Buster Batch" jest czwartą partią w serii, a drugą z kolei wybraną przez uczestników "Okrągłego Stołu Bookera" skupiającego fascynatów i ekspertów whiskey.
Komentując etykietę oraz nazwę nowej edycji, Annis Wickham Noe, żona Bookera powiedziała: "Lata temu, podczas przygotowywania pieczeni niefortunnie sięgnęłam po butelkę bourbona mojego męża i polałam mięso. Piec podskoczył, otworzyły się drzwiczki i tak narodziła się nazwa Oven Buster".
Booker's Bourbon 2015-04 będzie dostępny na terenie USA w cenie 59.99 USD.
Poprzednie partie serii Booker's Bourbon 2015:
Booker's Bourbon 2015-01 "Big Man, Small Batch"
Partia została rozlana z beczek napełnionych od stycznia do pażdziernika 2007 roku.
Inspiracją dla nazwy jak i etykiety był Booker Noe siedzący w bujanym fotelu, popijający bourbona oraz jego wierny towarzysz, pies Dot. Aby uhonorować wkład Noego w tworzeniu small batch bourbonów, partię 2015-01 nazwano "Big Man, Small Batch".
Booker's Bourbon 2015-02 "Dot's Batch"
Druga partia rozlana została z beczek napełnionych od stycznia 2007 do lutego 2008 roku.
Inspiracją dla nazwy jak i etykiety był pies Bookera, suczka Dot.
Booker's Bourbon 2015-03 "The Center Cut"
Trzecia partia jest pierwszą edycją bourbona, w którego doborze pomagał ekskluzywny klub entuzjastów, pisarzy oraz ekspertów whiskey, nazywany "Okrągłym Stołem Bookera".
Inspiracją dla trzeciej partii Booker's Bourbona 2015 była nazwa centralnej części magazynu, w którym leżakują bourbony, oraz wielbiona przez Bookera porcja mięsa.
Moja ocena:
Z uwagi na niepowtarzalność, warto zainteresować się skompletowaniem całości serii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz