wtorek, 18 sierpnia 2015

Seria Old Particular od Douglas Laing

     Niezależna rozlewnia (independent bottler) Douglas Laing zapowiedziała wprowadzenie do sprzedaży nowej serii zbożowej whisky: Old Particular Single Grain Whisky. 


Czas Whisky - Old Particular Single Grain Whisky Series

     Każde butelkowanie, zgodnie z filozofią Douglas Laing, odbyło się tylko z jednej beczki (single cask), bez filtrowania (non chill filtration) oraz bez dodawania koloru, tak więc, w butelkach znalazła się whisky dokładnie taka jaka została wylana z beczki. Firma uważa, iż nadaje to trunkowi niepowtarzalnego zapachu oraz smaku i pozwala na zachowanie olejków, tłuszczy oraz wszystkich enzymów powstających w procesie produkcji.

     Seria Old Particular będzie dostępna pod koniec miesiąca w cenach:

  • North British 21 year old - 76.99 GBP (tylko 294 butelki w serii)
  • Cameronbridge 25 year old - 83.99 GBP (tylko 282 butelki w serii)
  • Grivan 25 year old - 81.99 GBP (tylko 232 butelki w serii)
  • Strathclyde 27 year old - 86.99 GBP (tylko 198 butelek w serii)

Moja ocena:
     Na szczególną uwagę, z racji wieku, zasługuje 27 letnia Strathclyde, choć wszystkie roczniki wyglądają bardzo obiecująco i powinny znaleźć miejsce w portfelu inwestycyjnym.

Kilka słów dla osób mniej zorientowanych:
     Nazwy whisky w serii Old Particular np: North British, pochodzą od nazw destylarni, w których zostały wyprodukowane, Douglas Laing nie produkował tej whisky, a jedynie zakupił beczki, przetrzymał, a następnie zabutelkował.

Z historii aukcji:
  •      Whisky single cask Arran 17 year old z serii Old Particular wydana w 2013 roku (tylko 318 butelek w serii), została sprzedana w maju bierzącego roku za 65 GBP. Jej sklepowa cena w 2013 roku wynosiła około 80 GBP.
  •      Whisky single cask Macallan 16 year old z serii Old Particular wydana w 2014 roku (tylko 360 butelek w serii), została sprzedana w 2014 roku za 75 GBP. Jej sklepowa cena w 2014 roku wynosiła około 90 GBP.

* ceny w funtach szterlingach (GBP)
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz